Een vloerkleed reinigen: tips & tricks

Oh nee! Je hebt een vlek in je vloerkleed of tapijt, wat vervelend! Gelukkig kun je met onze handige tips & tricks gemakkelijk jouw vloerkleed schoonmaken. Ten eerste is het belangrijk om te beoordelen waardoor de vlek is ontstaan, om vervolgens de juiste reinigmethode te kiezen voor jouw vloerkleed.

Eerste hulp bij een vlek in je vloerkleed of tapijt

Hebben we te maken met een verse vlek? Dan adviseren we om de vlek eerst te deppen met een droge, schone doek. Bij organische vloerkleden (zoals katoen en wol) is het verstandig om niet te wrijven over het materiaal, bij een synthetisch vloerkleed (zoals polyester) kan dit geen kwaad. Hierna kun je de vlek nat maken met lauwwarm water (eventueel met een kleine hoeveelheid groene zeep) om de vlek vervolgens opnieuw te deppen met een droge, schone doek. Je kunt ook kiezen voor een tapijtreiniger, deze zijn verkrijgbaar bij diverse speciaalzaken. Je maakt gemakkelijk zelf tapijtreiniger door ca. 125ml ammonia te mengen met 500ml water, je kunt ook 1 deel azijn mengen met 10 delen warm water.

Is de vlek in het vloerkleed nog zichtbaar na behandeling?

Dan gaan we voor een specifiekere aanpak. We maken voor ‘t gemak onderscheid in deze vlekken in je vloerkleed:
1: De bekende rode-wijn-vlek; als de vlek nog nat is kun je het beste zout strooien, even goed laten intrekken en opzuigen met de stofzuiger. Als de vlek ingedroogd is dan kun je het beste een oplossing maken van water, afwasmiddel (of groene zeep) en witte azijn. Breng dit aan met een spons en maak vervolgens schoon met een doek met koud water. Herhaal dit proces tot de vlek verdwenen is.
2: Een koffievlek; koffievlekken zijn hardnekkig. Je kunt het beste een doek bevochtigen met terpentine en alcohol, verkrijgbaar in de bouwmarkt.
3: Een etensvlek met vet zoals jus of chocolade; reinig het vloerkleed met een doek en wasbenzine. Maak het vervolgens schoon met schoon, lauwwarm water.
4: Een verfvlek; het is afhankelijk of de verf op waterbasis of basis oplosmiddel van is. Volg altijd de instructies op de verpakking van de verf.
5: Een menselijke vlek zoals urine of braaksel; maak de vlek goed vochtig met een oplossing van water en azijn. Laat dit 10min intrekken en dep de vlek droog.
6: Een bloedvlek; droog de vlek zo snel mogelijk, meng vervolgens 2l koud water met twee eetlepels zout en behandel de vlek hiermee.
7: Een vlek door kaarsvet; laat allereerst het kaarsvet drogen. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk met een mes en reinig eventueel met wasbenzine en vervolgens water.

Bij hardnekkige vlekken kun je het proces een aantal keer herhalen. Let wel goed op of je de vezels van het vloerkleed niet beschadigd.

Overige tips voor het reinigen van je vloerkleed

We adviseren om je vloerkleed op regelmatige basis schoon te maken. Op deze manier behoudt het materiaal van je vloerkleed lang kleur en vorm. Stofzuig je vloerkleed daarom minimaal eens per week, ga er rustig overheen en zorg dat de stofzuigermond in de juiste stand staat. Daarnaast kun je een aantal keer per jaar met een stoomreiniger over het vloerkleed gaan om bacteriën te doden. Zorg er vervolgens voor dat je het vloerkleed goed laat drogen. Zorg goed voor je design vloerkleed en geniet extra lang van het kunstwerk op je vloer!